Archief

44 JAAR NWT ! Een overzicht

1976 - 2020

hieronder een lijst van ALLE stukken die door het NWT werden gebracht:

een overzicht dat teruggaat tot 1976 !

2022: RASPOETIN

RASPOETIN, een stuk van Guy Didelez in een regie van Sam Van Calster

“Als er een ster valt, mag je een wens doen. Mag je een wens doen als je het ziet. Als er een ster valt…” 

Een bevreemdend verhaal over pesten en stotteren, over buiksprekerspoppen in een donkere kelder, over de lugubere Russische Raspoetin, over poppen die spreken, over een jongen die spreekt als een pop… Een verhaal vol spanning, vol humor en met enkele donkere kantjes. Een verhaal dat gebracht wordt door een zeer uitgebreide cast. Met een aantal enthousiaste jongeren maar ook met ervaren rotten met het hart van een puber. Een must voor al wie van toneel houdt dat boeit maar net een tikkeltje anders is. 

De spelers: Marijke Bosmans, Katia Buvens, Lotte Cumptich, Joren Cumptich, Vic Dobbelaere, Ayla Houdart, Joaquin Lapiere, Werner Mertens, Marte Noynaert, Elise Nys, Kevin Vanaerschodt, Jos Verbiest, Enia Verplaetsen, Sam Verplaetsen

zaterdag 15 oktober 2022, vrijdag 21 oktober 2022 en zaterdag 22 oktober 2022 (telkens om 20u) in de Parochiezaal van Wezemaal2019: ORFEE

Op zaterdag 12 oktober, vrijdag 18 oktober en zaterdag 19 oktober 2019 telkens om 20 uur speelde het Nieuw Wezemaals toneel “ORFEE” in de parochiezaal van Wezemaal. 

“Orpheus en Euridice” is een oud Grieks verhaal dat door Jef Lemmens in een nieuwe jas werd gestoken en bewerkt werd tot een hedendaagse en sprankelende voorstelling. Hij regisseerde ook de enthousiaste bende jonge acteurs en actrices.
De mythe van Orpheus en zijn tocht naar de Onderwereld is één van de mooiste verhalen over liefde en dood. 
Maar hoe breng je met een groep jonge acteurs een Grieks drama dat de zware thema’s niet schuwt? Je doorspekt het geheel met humor en vergroot de gebreken van de klassieke iconen uit. Orpheus, Euridice, Hades en Persephone krijgen een heel eigen menselijk kantje. Voeg daarbij een heerlijke soundtrack, vuurwerk, eindeloos enthousiasme en veel goesting om te experimenteren. 

Resultaat? Een familievoorstelling met een stevige hoek af, maar met achter elke lach een levensvraag op het scherp van de snee. Een wervelend spektakel voor iedereen van 8 tot 88 jaar.

ORFEE werd gebracht door Merel Drieghe, Sam Vancalster, Lotte Cumptich, Kevin Vanaerschodt, Warre Drieghe, Joren Cumptich, Joaquin Lapiere, Annelies De Cocq en Elise Nys

Bewerking en regie : Jef Lemmens

2018 : Bedgeheimen

auteur : Haye Van Der Heyden
regisseur : Werner Mertens

Deze relatiekomedie (... maar is dat geen contradictie ?) was voor het NWT een overweldigende succesproductie !
Tijdens afwisselende scenes vol vrolijke, onverwachte en ook ongemakkelijke situaties worden niet alleen de personages, maar vooral ook het publiek, met zichzelf geconfronteerd. Datzelfde publiek bereidt zich best ook voor op een open dialoog met Willem en Wilma, Piet en Paulien en hun kinderen Tim en Sofie. Voor zover dat mogelijk is natuurlijk…
Want alle geheimen komen open en bloot op tafel: de huwelijkssleur, het uitgedoofde liefdesvuur, de mogelijke oplossingen, maar ook de onzekerheid over de prille liefde.

 En dan het verhaal – alsof dat er toe doet -: Wilma en Piet leren elkaar kennen via het internet. Hun wederhelften Willem en Paulien worden, tegen wil en dank, meegesleurd in hun verwoede pogingen om het vuur opnieuw aan te wakkeren.
 Hun kinderen, Tim – ‘ik ben het beste voorbehoedsmiddel’ – en Sofie – ‘ ik vind het allemaal een beetje onhygiënisch gedoe’ – zoeken en vinden elkaar te midden van deze rollercoaster aan emoties.

Een volwassen publiek herkende de situaties in deze Bedgeheimen zeker.... Al was het maar van horen zeggen…  

Spelers : Lotte Cumptich, Sam Verplaetsen, Marijke Bosmans, Jos Verbiest, Greet Houben en Marc Smet.


2017 : Rosalie Niemand

auteur : Elisabeth Marain
bewerking en regie : Roger Van Gompel
spel : Leen De Vreese

Gastproductie door Toneelvrienden De Lo

Het waargebeurde verhaal van een vrouw die tot haar vijftigste werd opgesloten in de psychiatrie terwijl ze geestelijk gezond was. Het levert een toneelstuk op dat aangrijpend, meeslepend en soms choquerend is, maar tegelijk ook hoop uitstraalt.
Dit is niet alleen het verhaal van iemand die onterecht in een instelling belandt...het is ook het verhaal van een kind dat moet opgroeien met de gedachte dat het niet gewenst is. Toch zoekt...maakt....vindt Rosalie haar weg. Het verhaal van een ongelooflijk sterke vrouw die positief ingesteld is.

Het NWT had het grote genoegen de 'echte' Rosalie Niemand, Liliane Stijnen, te mogen verwelkomen op de voorstelling van vrijdag 20 oktober 2017. Ook voor Leen, de actrice die deze monoloog op een schitterende manier vertolkte, was dit een hartverwarmende en emotionele ontmoeting.

 

 

 

 

 

2016 : Hier komt de nacht

auteur : Jorieke Abbing
regisseur : Geert Vandermeulen

Voor het 40-jarig bestaan bracht het NWT een bijzondere productie: “Hier komt de nacht” van de jonge Nederlandse auteur Jorieke Abbing in een regie van Geert Vandermeulen. Een creatie voor Vlaanderen.

14 acteurs en actrices tussen 11 en 70 jaar brachten een schetsvertelling, een collage van verhalen van mensen. Zij lieten zien hoe de oorlog van ’40-’45 hen als kind heeft geraakt, hoe die oorlog littekens in hun ziel heeft gekerfd. De verhalen vullen mekaar aan maar ketsen ook op mekaar af.

De toeschouwers werden met grote kinderogen meegevoerd in een bonte wereld van beelden, indrukken en gevoelens. Meegezogen in de wereld van kinderen in die oorlog… in alle oorlogen. Soms ondoorgrondelijk, soms vertederend, soms speels en humoristisch, soms aangrijpend.

We keken naar deze voorstelling als naar een tentoonstelling waarbij een schilderij ons kan raken in ons wezen, ons kan ontroeren, ons doet nadenken en onze emotie met onze gedachten kan verbinden. Precies daar ontstaat de vertelling, precies daar ligt haar betekenis.

We keken ernaar als naar de warme kleuren van een korenveld. We keken ernaar als naar de bonte kleuren van de wolken bij het ondergaan van de zon…tot het helemaal donker wordt… “Hier komt de nacht”…

De spelers : Tine Smet, Marleen Fobelets, Riet Vandeweyer, Merel Drieghe, Annelies De Cocq, Leentje Vicca, Lies Saliën, Luna Van den Branden, Mieke Vicca, Eva Saliën, Warre Drieghe, Simon Somers, Jos Verbiest en Marc Smet.