Archief

40 JAAR NWT ! Een overzicht

1976 - 2016

hieronder een lijst van ALLE stukken die door het NWT werden gebracht:

een overzicht dat teruggaat tot 1976 !

2017 : Rosalie Niemand

auteur : Elisabeth Marain
bewerking en regie : Roger Van Gompel
spel : Leen De Vreese

Gastproductie door Toneelvrienden De Lo

Het waargebeurde verhaal van een vrouw die tot haar vijftigste werd opgesloten in de psychiatrie terwijl ze geestelijk gezond was. Het levert een toneelstuk op dat aangrijpend, meeslepend en soms choquerend is, maar tegelijk ook hoop uitstraalt.
Dit is niet alleen het verhaal van iemand die onterecht in een instelling belandt...het is ook het verhaal van een kind dat moet opgroeien met de gedachte dat het niet gewenst is. Toch zoekt...maakt....vindt Rosalie haar weg. Het verhaal van een ongelooflijk sterke vrouw die positief ingesteld is.

Het NWT had het grote genoegen de 'echte' Rosalie Niemand, Liliane Stijnen, te mogen verwelkomen op de voorstelling van vrijdag 20 oktober 2017. Ook voor Leen, de actrice die deze monoloog op een schitterende manier vertolkte, was dit een hartverwarmende en emotionele ontmoeting.

 

 

 

 

 

2016 : Hier komt de nacht

auteur : Jorieke Abbing
regisseur : Geert Vandermeulen

Voor het 40-jarig bestaan bracht het NWT een bijzondere productie: “Hier komt de nacht” van de jonge Nederlandse auteur Jorieke Abbing in een regie van Geert Vandermeulen. Een creatie voor Vlaanderen.

14 acteurs en actrices tussen 11 en 70 jaar brachten een schetsvertelling, een collage van verhalen van mensen. Zij lieten zien hoe de oorlog van ’40-’45 hen als kind heeft geraakt, hoe die oorlog littekens in hun ziel heeft gekerfd. De verhalen vullen mekaar aan maar ketsen ook op mekaar af.

De toeschouwers werden met grote kinderogen meegevoerd in een bonte wereld van beelden, indrukken en gevoelens. Meegezogen in de wereld van kinderen in die oorlog… in alle oorlogen. Soms ondoorgrondelijk, soms vertederend, soms speels en humoristisch, soms aangrijpend.

We keken naar deze voorstelling als naar een tentoonstelling waarbij een schilderij ons kan raken in ons wezen, ons kan ontroeren, ons doet nadenken en onze emotie met onze gedachten kan verbinden. Precies daar ontstaat de vertelling, precies daar ligt haar betekenis.

We keken ernaar als naar de warme kleuren van een korenveld. We keken ernaar als naar de bonte kleuren van de wolken bij het ondergaan van de zon…tot het helemaal donker wordt… “Hier komt de nacht”…

De spelers : Tine Smet, Marleen Fobelets, Riet Vandeweyer, Merel Drieghe, Annelies De Cocq, Leentje Vicca, Lies Saliën, Luna Van den Branden, Mieke Vicca, Eva Saliën, Warre Drieghe, Simon Somers, Jos Verbiest en Marc Smet.